Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд изрази съжаление, че

...
Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд изрази съжаление, че
Коментари Харесай

Съветът на Европа: България тълкува погрешно какво е джендър

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд изрази страдание, че България не е утвърдила Истанбулската спогодба поради " опасения и недоумение на термина джендър ".

Ягланд направи коментара си в изказване във връзка Международния ден на дамата 8-ми март.

В него той показва, че Съветът реализира изключително значими цели против насилието над дамите, само че има потребност от още прогрес в тази сфера.

По думите му Истанбулската спогодба е потвърдено ефикасен инструмент против насилието, учредено на пола - в това число домашното принуждение, половия тормоз, психическото принуждение и следенето .

Досега конвенцията е утвърдена от 33 страни.

В изказването си Ягланд особено подчертава на ситуацията с България.

" В някои случаи, като България, ратификацията бе блокирана поради опасения и недоумение на термина " джендър ". Вярвам, обаче, че това недоумение може да бъде изяснено, в случай че се даде правилна информация и има политическа воля, както в Хърватия, която ратифицира конвенцията през юни предходната година ", споделя Янгланд.

Сред страните, които не са подписали документа, са Русия и Азербайджан. 12 страни членки на Съвета са го подписали, само че към момента не са го утвърдили. Това са България, Армения, Чехия, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Молдова, Словакия, Украйна и Англия.

Генералният секретар ги приканва да ратифицират конвенцията допустимо най-скоро.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР